Godziny pracy: Poniedziałek - Piątek 07:30 - 15:05

Centrala: +48 (85) 740-85-40

Wyniki działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych za czerwiec 2020 r.

W czerwcu 2020 r. skontrolowano ogółem 389 obiektów, w tym:

  • 75 zakładów produkcji żywności;
  • 240 obiektów obrotu żywnością;
  • 59 zakładów żywienia zbiorowego otwartego;
  • 14 zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego;
  • 1 miejsce produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

                           

W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 407 kontroli sanitarnych.

W 51 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:

  • 5 zakładach produkcji żywności;
  • 37 obiektach obrotu żywnością;
  • 8 zakładach żywienia zbiorowego otwartego;
  • 1 zakładzie żywienia zbiorowego zamkniętego;

 

Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 11 mandatów karnych na łączną kwotę 2550 zł. Wydano 233 decyzje administracyjne (merytoryczne, zatwierdzające, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 61 decyzji płatniczych na łączną kwotę 7888 zł.

Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 350 próbek.

Ponadto PPIS woj. podlaskiego podejmowali działania informacyjne skierowane
do przedsiębiorców dotyczące wytycznych i zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego obowiązujących w dobie epidemii COVID-19. Działania te realizowano niezależnie
od czynności edukacyjno – informacyjnych kierowanych do mieszkańców województwa,
za pośrednictwem środków masowego przekazu.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij